Du är aldrig försent ute med att komma igång med din träning. Det finns egentligen bara fler och fler anledningar till att börja och genom att följa dessa tips kan själva starten gå smidigt och lätt.
Träning som faktiskt blir av
Det är inte alla som gillar att löpträna och det är inte alla som trivs att gå på gym. Vi är alla helt enkelt olika och vill du lätt komma igång med din träning gäller det att satsa på något du ser fram emot att upprepa varje vecka. Det är förstås inte alltid lätt, men du kan börja med att göra en lista. Vill du vara inomhus eller utomhus? Ska det var i en grupp eller på egen hand? Ska träningen vara svettig, tung och explosiv eller kanske bestå av längre och lättare pass? Sedan kan du leta efter aktiviteter som uppfyller punkterna på din lista.
Planera in träningspassen
Det gäller att du lägger in träningspassen i kalendern och verkligen gör tid för dem. Annars är det risk att just träningen får stryka på foten, så fort något annat viktigare måste göras istället. Självklart ska inte träningen vara allt, men det är bra om du prioriterar den på samma nivå som allt annat du vill göra i livet. Om ett träningspass utförs samma tid varje vecka är chanserna större att den blir av, än om träningen sker “någon gång” varje vecka.
Dela upp träningen
Den som verkligen inte har tid med träningen kan dela upp den istället. Den som tränar inför ett maraton eller liknande kan inte helt undvika längre träningspass, men till en stor del kan flera kortare pass i princip fungera minst lika effektivt som ett långt 90 minuters pass. Vill man träna sig riktigt svettig är naturligtvis ett enda sammanhållet träningspass alltid att föredra, eftersom man gärna byter om och duschar efteråt. Men exempelvis en rask 15 minuters promenad innan morgonkaffet, en annan på lunchen och en tredje på kvällen, fungerar minst lika bra som en enda lång promenad.
Målsättningen är A och O
Det är viktigt att du skaffar dig målsättningar och gärna både kort- och långsiktiga. De kortsiktiga ska vara enklare att uppnå och sporra dig att fortsätta och de långsiktiga ge dig svaret på frågan varför du tränar. Varje kortsiktigt mål är också ett av trappstegen i den stora trappan fram till ditt mål. Den som springer kan exemplevis öka sträckan varje vecka, den som vill gå ned i vikt kan ha ett viktmål att nå varje söndag. Den som tränar inför ett lopp kan följa ett träningsschema och ha en viss sluttid som målsättning. Det går även bra att ha andra mål, som att må allmänt bättre, sova bättre och ha mer energi, men dessa mål kan vara svårare att mäta och fungerar bättre som en bonus vid sidan av mätbara mål. Det är dock viktigt att målsättningen inte är för
orealistisk, då kommer den ha motsatt effekt och träningen blir istället lidande.