Ordet deffa är en populär term som egentligen innebär att få bort underhudsfettet så att musklerna syns tydligare och definieras mer. Det är i princip inte möjligt att bygga muskler samtidigt som man försöker gå ned i vikt i form av fettvävnad som försvinner, även om det i teorin är möjligt. För att öka i muskelmassa krävs att man får i sig fler kalorier än man gör av med och för att minska underhudsfettet krävs precis det motsatta. Nybörjare kan dock uppleva att det är möjligt men det är i så fall fråga om en markant ökning.
Lagom är bäst
Ungefär ett halvt kilo underhudsfett är rimligt att försöka bli av med varje vecka, utan att muskelmassan blir lidande. Ett problem vid deffning kan vara just att många försöker svälta sig ned till en lägre kroppsvikt, vilket innebär att musklerna blir åsidosatta och därmed riskerar att brytas ned. Man bör även vara extra noggrann med sitt proteinintag då man deffar för att ge musklerna maximalt med byggstenar för att kunna återhämta sig efter träning. Målet är att behålla så mycket muskelmassa som möjligt, och samtidigt göra sig av med så mycket underhudsfett man nu önskar sig. Men det är inte heller hälsosamt att ha en för låg fettprocent i kroppen.
Keep it simple
Det finns många myter och ideér om hur man bäst deffar och gör musklerna mer synliga. Oftast är det effektivast att göra det så enkelt som möjligt och hålla sig till vissa grundprinciper. För att åstadkomma en effektiv deff måste man ligga på ett kaloriunderskott, det vill säga göra av med mer energi än man får i sig. En bra nivå är att ligga på ungefär 500 kcal i underskott per dag, för att inte kroppen ska gå in i svältläge eller att muskelmassa ska gå förlorad. Ett kilo kroppsfett innehåller 7 500 kcal, därför tar det ungefär två veckor med ett dagligt underskott på 500 kcal att förlora ett kilo kroppsfett. I en sådan takt säkerställer man att inga muskler går förlorade, förutsatt att man styrketränar under tiden och intar tillräckligt med protein.
Intag av kalorier
Man kan välja att räkna kalorier och på så vis räkna ut vad man kan äta och hur ofta. Ett betydligt enklare sätt är att lära sig på ett ungefär hur många kalorier olika basvaror och måltider innehåller och sedan föra anteckningar med uppskattningar under dagen efter varje måltid. Märker man att viktminskningen uteblir, lägger man på 50-100 kcal på sina uppskattningar per måltid. Det här kräver mer erfarenhet men tar bort stressen kring att väga maten och räkna ut kalorierna i varje gram. Även om styrketräning är viktigt är nog dieten och kosten ännu mer viktig då man genomför en deff.